Dla miłośników kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, świetną propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, jakkolwiek i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają też pomidory, oliwki, czosnek i bezsprzecznie cebulę.
polecana restauracja w Krakowie
Połączenie należytych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja z innych? Najogromniejszym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.